Minneanteckningar från webbgruppens möte i Södertälje
2002-04-22

Närvarande:

Anders Blomgren, KB
Jonas Gilbert, Högskolan i Trollhättan/Uddevalla
Anders Hejll, Svenska filminstitutet
Gun Larsson, Vitterhetsakademiens bibliotek
Britt-Marie Wideberg, AztraZeneca Södertälje
Charlotte Wäneföf, Svenska barnboksinstitutet

1. Föregående protokoll

Webbkurs
Inget har hörts från Fujitsu Invia angående webbkursen. Vi borde göra en ny förfrågan till dem. Ett lämpligt tillfälle att hålla kursen skulle kanske vara i anslutning till användarmötet i höst eller efter alla uppgraderingar till 14.2.

Kursen skulle behandla konkreta frågor med webben i 14.2. Andra lämpliga punkter skulle kunna vara användarprofiler och Apache.

2. Nya produkter och nya tjänster
Eftersom Exlibris breddar sitt utbud med nya produkter, som SFX, Metalib och Digitool, börjar det bli dags att orientera sig vad detta innebär för de webbansvariga.

3. Systemseminariet på Cypern
Kort redovisning av några intressanta webbföreläsningar från systemseminariet på Cypern.

1. Att skapa en utvecklingsmiljö för att ändra webben under drift, genom att skapa ett nytt fiktivt språk, .dev, och flytta alla nödvändiga filer den nya katalogstrukturen. .dev versionen blir då tillgänglig på en egen URL. Dokumentation finns på Cypern-CD:n.

2. Erfarenheter från Bristols uppgradering av webben från 12.2 till 14.2. Bristol hade lagt ner ett mycket stort arbete på att formge webben i 12.2. Först trodde de att de inte skulle orka med en liknande process til 14.2, men det visade sig vara enklare än de trott. Bättre dokumentation och större erfarenhet hjälpte till. Nu ser de fram emot nästa uppgradering. Dokumentation finns på Cypern-CD:n

3. Användarprofiler. I 14.2 kan man aktivera användarprofiler. Varje användare som loggar in får då sina inställningar. Man kan styra på individ, grupp eller IP-nummer. Dokumentation finns på Cypern CD:n

4. Apache. En kort introduktion som avhandlade en mängd tips och trix. Dokumentation finns på Cypern CD:n

4. Statistik
Det finns ett stort behov att få ut mer statistik. Bästa möjligheten vore att kunna analysera Apache-loggen (för de som har den igång). En del av våra frågor fick sina svar under eftermiddagen då Kristian Wallin och Thomas Trakell visade ett freewareprogran (Analog) och en egen prototyp på att analysera apacheloggen.

5. Elektroniska resurser
Hur ska man hantera elektroniska resurser? Fler frågor än svar finns. Många talar om att använda SFX och kanske Metalib för att hanter dessa. Men det är kostsamt och kanske inte ekonomiskt försvarbart?

OpenUrl som används av SFX kommer att bli antagen som en internationell standard. Många leverantörer stödjer inte ännu Open URL så det kan vara viktigt att man specificerar stöd för OpenUrl då man upphandlar elektroniska
tidskrifter etc.

Vid datorn: Anders Blomgren

Senast uppdaterad: 2002-04-26   anders.blomgren@kb.se